{ "title": "Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Antibiyotikleri", "image": "https://www.antibiyotik.gen.tr/images/ust-solunum-yolu-enfeksiyonu-antibiyotikleri.jpg", "date": "23.01.2024 06:22:50", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "
Üst solunum yolu antibiyotikleri, bu hastalık grubunda en çok başvurulan ilaç gruplarındandır. Üst solunum yolu hastalıkları akut ve kronik olarak iki gruba ayrılabilir.

Üst solunum yolu hastalıklarında en çok rastlanan hastalık türü soğuk algınlığıdır. Kısa süreli ve semptomatik tedavi ile iyleştirilebilen hastalık grubuna akut üst solunum yolu hastalıkları denir. Tedavi amaçlı kullanılan ilaçların başında antibiyotikler gelir. Bu tür hastalıkların %80'inde virüsler etkendir. Çevresel etkenlerle oluşan bulaşma türleri de büyük bir etkendir. Özellikle etkilenen risk gruplarının başında okul çağındaki çocuklar gelir. Antibiyotik kullanımı mutlaka hekim gözetiminde olmalıdır. Hekimler antibiyogram testi yaptıktan sonra gerekli gördükleri antibiyotiği uygulamaya ve tedavi şekline karar verirler.

Orta kulak iltihabı

Orta kulak iltihabı başka bir üst solunum yolu hastalığı olarak bilinir, direk kulağa uygulanabilecek damla veya merhem şeklinde antibiyotik kullanılabileceği gibi, oral yoldan veya kas içine uygulanan antibiyotiklerle de tedavi edilebilir.

Neden kullanılır?

Bademcik iltihabı gibi durumlarda cerrahi işleme gerek duyulmayan durumlarda geniş veya orta spektrumlu antibiyotiklerle semptomatik tedavi uygulanabilir.

Kronik üst solunum yolu hastalıkları ise daha uzun süreli ve tedavisi daha zor hastalıklardır. Bu durumda kullanılacak antibiyotik türü geniş spektrumlu olmalıdır. Kullanılacak antibiyotik türüne mutlaka hekim karar vermelidir. Hekimler zon çapı ölçümü yapmadan antibiyotik türüne karar vermemelidir. Bu durumda uygulanacak yanlış bir tedavi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

En sık Kullanılan Antibiyotikler

Üst solunum yolu hastalıklarında antibiyotikler kullanılırken dikkatli olunmalı ve mutlaka antibiyogram testi uygulanmalıdır. Antibiyogram testi sonrasında uygun zon çapı ölçülerek kullanılacak antibiyotiğe ve uygun doza karar verilir. Hasta daha önce hiç antibiyotik kullanmamış ise yapılacak bir ppd testi ile direnç ölçümü yapılmaktadır.

En sık tercih edilen antibiyotik isimleri
Hastalığın şiddetine ve semptomların ağırlığına göre uygun mg da antibiyotik seçilir ve hekim kontrolünde uygun dozda belirlenen süre içinde aksatmadan kullanılmalıdır.
" } ] }