{ "title": "Sivilce Antibiyotik", "image": "https://www.antibiyotik.gen.tr/images/sivilce-antibiyotik.jpg", "date": "20.01.2024 16:26:41", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Sivilce Antibiyotik, ağız yoluyla alınan tetrasiklin, doksisiklin ve eritromisin içeren antibiyotikler sıklıkla orta ve şiddetli akne hastalıklarında kullanılmaktadır. Özellikle sırt ve göğüs bölgesinde çok sayıda aknesi olanlar kullanmaktadır. Sivilce için kullanılan antibiyotikler yağ bezindeki bakteri sayısını ve derideki kızarıklığı direkt olarak azaltmaktadır. Aynı zamanda iltihaplanmayı önlerler.

Sivilce (Akne Vulgaris), tıkalı gözenekler, kırmızı kabarcıklar, iltihaplı kabarıklar ve derinin derin tabakalarında kistlerle seyreden bir hastalıktır. Sivilcenin oluşumu erkeklerde ve bayanlarda erkeklik hormonunun ergenlik döneminde artarak, yağ bezlerini uyarması ve büyümesine neden olur. Yağ bezlerinin sık olduğu yüz, sırt ve göğüs bölgesinde sivilce sık görülmektedir. Ergenlik döneminde birçok kişide sivilce bulunmaktadır. 20'li yaşlara kadar hatta 40'lı yaşlara kadar sivilce görülebilir. Sivilce tedavi edilmezse ciddi ve kalıcı izler bırakabilir. Aynı zamanda hastayı psikolojik açıdan da negatif etkiler. Sivilce sorunu hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 derecede değerlendirilir ve tedavi seçenekleri de buna göre belirlenir.

Sivilce Antibiyotikli kremler hafif şiddetteki sivilce tedavilerinde kullanılmaktadır. Antibiyotik içeren merhemler sivilce tedavisinde olumlu sonuç vermektedir. Antibiyotikli merhemler günde en az iki kez uygulanmalı ve uzun masajlarla deriye iyice yedirilmelidir.

Orta şiddetteki sivilceler için ise oral şeklinde alınan antibiyotiklerdir. Sivilce tedavisinde kullanılan antibiyotikler oldukça sınırlı sayıdadır. Sivilce için kullanılan antibiyotikler, sivilceleri kurutmak için kısa zamanda etki gösterebilmektedir. Antibiyotikler doktor kontrolünde ve önerilen dozlarda kullanılmaya dikkat edilmelidir. Orta şiddetteki sivilceler için hem oral şeklinde antibiyotikler ile antibiyotikli merhemler de kullanılabilir. Böylece sivilcelerin daha hızlı kuruması sağlanmış olur.

Sivilce Antibiyotik tedavisinde Propionibacterium Acnes adlı bakterinin sayısını azaltarak cilt üzerindeki enfeksiyonun engellenmesi amaçlanır. Şiddetli sivilceler de ise doktorunuz yüksek dozda A vitamini tedavisini önerebilir. Bu tedavi hamile kalma riski olan kadınlarda uygulanamaz. Tedavi Uzman bir doktor gözetiminde yapılmalıdır. Kan testleri ile ilacın dozu belirlenmelidir.
" } ] }