{ "title": "Sarımsak Antibiyotik", "image": "https://www.antibiyotik.gen.tr/images/sarimsak-antibiyotik.jpg", "date": "21.01.2024 17:51:03", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Sarımsak Antibiyotik, Kapalı tohumlular familyasından olan sarımsak; pırasa, zambak, soğan gibi bitkiler ile akrabadır. Kimi bölgelerde sarımsak diye isimlendirilir. Sarımsağın kökünden ucuna kadar bünyesinde keskin kokulu esansiyel bir yağ bulunur. Sarımsağın antibiyotik etkisine neden olan bu yağ vücut organizmamız tarafından sentezlenmez. Bu nedenle dışarıdan alınması gerekir. Sarımsakta bulunan esansiyel yağın vücuda alınmamasında küçük büyük birçok sorun ortaya çıkar. Vücut için yaşamsal öneme sahiptir. Sarımsak gibi önemli esansiyel maddelerin yeterince vücuda alınmamasında sağlık sorunları ile karşılaşılabilir.

Sarımsağın ana vatanının Güney Batı Asya olduğu sanılmaktadır. Ülkemizde sevilerek tüketilen sarımsak özellikle yöresel yemekler de fazlaca kullanılır. En kaliteli sarımsak Kastamonu Taşköprü ilçesinde yetiştirilir, burada yetişen sarımsaklar selenyum ve germanyum yönünden oldukça zengindir. Taşköprü sarımsağının keskin kokusu ve uzun raf ömrü vardır. Öyle ki bulunduğun bölgede soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulmadan bir yıl saklanabilmektedir. Taşköprü sarımsağı diğer bölgelerde de yetiştirilmek istenmiş fakat istenilen sonucu vermemiştir. Taşköprü'de yetiştirilen sarımsakların yüzde 90'ı ilaç sanayiinde antibiyotik üretimi için verilmektedir.

Yapılan araştırmalar da selenyum yönünden zengin topraklar da büyüyen çocuklar büyüme gelişim çağında daha iri olup, atak davranırken, selenyum yönünden zayıf topraklarda büyüyen çocuklar bu elementin eksikliği nedeniyle bazı kanser türlerinde artış olduğu, kas ve kemik gelişiminde sorunlar olduğu ortaya çıkmıştır. Sarımsakta bulunan germanyum ise; farklı elektriksel işlevlere sahip bir elementtir. İnsanın kontrol mekanizması olan merkezi sinir sistemi, karmaşık elektriksel bir sistemle çalışıldığı düşünüldüğünde germanyum gibi karmaşık, yarı iletken gümüş grisi elementte tam da merkezi sinir sistemimize göre bir elementtir. Germanyum eksikliğinde sinir ucu iltihaplanmaları, kardiyovasküler sorunlar ve enflamasyon gözlenmiştir.

Sarımsağın antibiyotik etkisi

Sarımsağın içeriğinde 17 tür aminoasit bulunur bunlar vücut tarafından sentezlenmez dışarıdan alınması gerekir. Bunun yanında organik ve inorganik maddeler ile 33 çeşit kükürt, çinko, A, C ve B1 vitaminleri bulunur. Bu vitaminler antibiyotik etkisi gösterir. Sarımsak yağı kullanılarak veya çiğ olarak tüketildiğinde bakteriler üzerinde antibiyotik etki göstererek yok ettiği veya etkisini azalttığı gözlemlemiştir.

Sarımsak antibiyotik olarak kullanıldığında; antibiyotik etkisinin yanında virüslere karşı antiviral etki gösterir. Yapılan araştırmalarda antiviral etkiyı, sarımsak gibi birkaç soğansı bitkinin gösterdiği ortaya çıkmıştır. Mantarlara karşı antifungal etki göstererek vücut içinde ve dışında oluşacak mantar bakterilerini yok ettiği tespit edilmiştir. Yine parazitlere karşı antiparazitik ve antibakteriyel etki göstererek sağlığımıza katkı da bulunur. Kan da meydana gelen tanımlanamayan septisemik durumlar için antiseptik özellik taşır. Ayrıca ses kısıklığı, bademcik, grip, nezle, astım sorunları, öksürük, bronşit, tonsilit, romatizma ve diğer üst solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği tespit edilmiştir.

Antibiyotik Sarımsak, tüketildiğinde terletici etkisi vardır. Bu etki ateş düşürücü olarak kullanılır. Bedenimizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücre duvarının korunmasında etkinliği bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. Hücre duvarının korunması ile Menenjit ve HIV virüsü ile en iyi mücadele eden antibiyotik özelliği taşır. Sarımsak kardiyovasküler sistemi güçlendirir, kolesterol ve trigliserit oranlarının istenilen sağlıklı seviyeye getirir. Ayrıca sarımsak antibiyotik, trombositlerin damar için da pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığını önler ve damar tıkanıklığından kaynaklanan diğer sağlık sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar, kan şekeri ve tansiyonu dengeleyici etkisi de bulunur.

Sarımsak antibiyotiğin yan etkisi

Sarımsak fazla tüketildiğinde gaz yapar, bunun yanında içeriğinde bulunan yüksek miktarda kükürt ile bağırsak mukozasına zarar verebilir. Bu durum kimi zaman ishal olarak ortaya çıkarken kimi zamanda kabızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında hassas bünyeler tarafından aşırı kullanıldığında alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu etkilerden kurtulabilmek için pişirilmiş sarımsak veya piyasada satılan kokusuz sarımsak kapsülleri satın alınarak kullanılabilir.
" } ] }