{ "title": "Diş İltihabı İçin Antibiyotik", "image": "https://www.antibiyotik.gen.tr/images/dis-iltihabi-icin-antibiyotik.jpg", "date": "19.01.2024 06:53:36", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "Diş iltihabı için antibiyotik, ağız içinde oluşan bakteriler nedeni ile ortaya çıkan bir sorundur. Diş iltihabını geçirmek için antibiyotik kullanımı oluşan yaraların iyileşmesi için başvurulan yöntemlerin başında gelir. Diş iltihabı diş köklerini, diş etlerini sarmayarak bakterilerin artmasına yol açar. Diş eti apseleri ise dişlerden bağımsız olarak yalnızca diş etlerinde oluşurlar.

Diş iltihabı neden olur?

Diş iltihabı özellikle çürük dişlerde bakterilerinin artması sonucu çevre dokuların aşınması nedeni ile oluşur. Oluşan bakterilerin diş etlerinde şişmelere yol açabilmektedir. Diş hekimleri çürük dişin tedavisine başlamadan evvel oluşan şişliklerin giderilmesi için yapılacak alanda biriken bakterilerin temizlenmesini sağlamak amacıyla antibiyotik tedavisi uygulanır.

Diş iltihabı belirtileri nelerdir?

Diş İltihaplarında en belirgin olan semptom dişlerde oluşan sürekli ağrılardır. Beraberinde morarma, şişlik ve boyun bölgelerine kadar inen bir ağrıya yol açabilir. Ağrının boyutu bir şey yerken ya da sıcak soğuk içecekler, soğuk gıdaların tüketiminde artabilir. Aynı zamanda dişlerde oluşan iltihap ciddi anlamda sorunlar ve ağız kokusuna yol açabilir.

Diş iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Diş iltihabı başlıca nedenlerinden biri ise ağız içinde oluşan bakteriler olduğu için başvurulacak ilk olarak tedavi yöntemi antibiyotik uygulanmasıdır. Bakteri nedeni ile uygulanan antibiyotik tedavisinde Amoxicillin, Clindamycin ve Metronidazole gibi antibiyotikler kullanılır. Fakat antibiyotikler kişiye göre farklı tedavi seçeneği sunacağı için bilinçsiz şekilde kullanılmamalı mutlaka doktor reçetesi ile kullanmalıdır.
" } ] }