{ "title": "Antibiyotik İshal", "image": "https://www.antibiyotik.gen.tr/images/antibiyotik-ishal.jpg", "date": "23.01.2024 06:23:14", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Antibiyotik İshal, antibiyotik kullanımında sıkça rastlanan bir yan etkidir ve tıbbi olarak colostridium difficale diye tanımlanır ve kısaca cd. Olarak belirlenir. Antibiyotik ishal, genelde yapılacak bir gaita tahlili ile tespit edilir. Antibiyotikler vücutta bakterilerin sebep olduğu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar kuvvetli ilaçlar olduğu için genelde yan etkileri görülür ve bunlardan biri de ishaldir. Antibiyotiğe bağlı ishal genellikle antibiyotiğin kullanılmaya başlamasından iki gün sonra başlar ve altı haftaya kadar devam eder. İlacın kesilmesi durumundan sonra ishal bir süre sonra bağırsak florasının normale dönmesi ile kesilebilir ama kesilmediği durumlarda ishal kesici ilaçlar asla kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar bağırsakta toksin emilimini hızlandıracağından farklı hastalıkların zaten direnci düşük olan vücutta ilerlemesine zemin hazırlamış olur.

Nasıl tedavi edilir?

Antibiyotik İshal, günde beş ile on kere arası tuvalete çıkılıyorsa orta on kerenin üzerinde ise şiddetli ishal olarak tanımlanır. Günde on kerenin üzerinde tuvalete çıkan bir insanda şiddetli sıvı kaybı başlayabilir ve mutlaka hekime başvurması gerekmektedir. Böyle durumlarda hekimler genellikle metronidazol tedavisi uygulamaya başlarlar ve bu tedavi çoğunlukla etkili olur.

Hastalar nasıl beslenmelidir?

Antibiyotik İshal, olmuş hastaların beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekir. Bağırsak florası bozulduğu için, bağırsakta sindirimi zorlamayacak lif yönünden zengin gıdalar tüketilmeli ve bolca sıvı alınmalıdır. İshalin uzun süre devam ettiği dönemlerde ağır yiyecekler, bol karbonhidrat tüketimi, yağlı ve özellikle kızartma şeklinde hazırlanan yiyecekler bağırsakları daha fazla zorlar ve tedavinin gecikmesine sebep olur. İshal, antibiyotiğin kullanımın sonlandırılması ile azalarak geçer.
" } ] }